Doğadan Sofralara, Başaran Zeytinleri

BLOGSağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamak için 10 bilgelik incisi
 

1. Beslenmenizin tadını çıkarın. 
2. Diyetinizdeki çeşitliliğe dikkat edin. 
3. Diyetinize yeterince tam tahıl ekleyin. 
4. Bol sebze ,meyve ve zeytin yiyin
5. Zeytinyağı gibi doğal ve besleyici yağlar kullanın.
6. Şeker ve şekerli yiyecekleri çok sık tüketmeyin. 
7. Daha az tuz tüketin. 
8. Bol su için. 
9. Aktif olun, sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. 
10. Düzenli yemek yiyin, kahvaltıyı ihmal etmeyin.
 

Yeterli ve dengeli beslenmenin temel ilkeleri

1. Günlük enerji alımınıza dikkat edin. Çok fazla enerji almak obeziteye neden olurken, çok az enerji almak yetersiz beslenmeye neden olur. Aşırı enerji alımı obeziteye, yetersiz enerji alımı ise halsizliğe, yetersiz beslenmeye neden olur. Yediğiniz yiyeceklerin miktarını ve hareketlerinizi gözden geçirin.
2. Düzenli yemek yiyin. Günlük diyetinizi ortalama 4-6 öğün olarak planlayın. Üç öğünden az öğün yetersiz beslenmeye yol açabilir ve altı öğünden fazla öğün, sık atıştırmalıklar nedeniyle obeziteye neden olabilir.
3. Günde 2-3 litre (10-15 bardak) sıvı tüketmeye çalışın. Diyetinizdeki çeşitliliğe dikkat edin. Vücudun karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su olarak sınıflandırılan yaklaşık 50 çeşit besine ihtiyacı vardır. Tüm bu unsurların tek bir besinle sağlanması mümkün değildir.
Örneğin; süt ağırlıklı olarak kalsiyum yönünden zengindir, et demir, sebze ve meyveler lif ve vitamin yönünden zengindir, bulgur ise B1, B2 vitaminleri yönünden zengindir.
4. Doğal undan yapılmış (ağartılmamış, markasız) ekmeği tercih edin. Doğal undan yapılan ekmek, makarna, erişte gibi yiyecekler, doğal olmayanlara göre yüksek düzeyde vitamin, mineral ve lif içerir. Kalp damar hastalıkları, obezite, kabızlık ve kansere karşı koruyucudur. Bulgur aynı zamanda doğal bir tahıl ürünüdür. Sık tüketilmelidir.
5. Meyveler, özellikle sebzeler düşük kalori içerdiğinden obeziteden korur. Zengin lif içeriği sayesinde kabızlık ve kanser dahil birçok bağırsak hastalığını önler ve birçok farklı etken madde içerdiği için bazı kanser türlerine, kardiyovasküler hastalıklara karşı korur. Bu nedenle, her gün 2-3 orta boy meyve, 3-4 porsiyon pişmiş veya çiğ sebze tüketin. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı sebzeleri tercih edin. Örneğin: koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu, kızılcık, kırmızı lahana, kırmızı biber, pancar, brokoli, domates ve siyah üzüm.

6. Mevsiminde üretilen sebze ve meyveleri tercih edin. Örneğin, yazın domates, karpuz ve havuç yiyin.

7. Yemeklerinizde katı yağlar yerine zeytinyağı kullanmayı deneyin. Yemeklerinizi pişirirken kızartmaktan kaçının. Sürekli yüksek sıcaklıkta yakılan yağların kansere neden olma olasılığı yüksektir. 

8. Şeker ve şekerli yiyecekleri çok sık tüketmeyin. Şeker sadece kalori sağlar. Aşırı tüketildiğinde obeziteye ve diş çürümesine neden olur.

9. Tuz tüketiminizi gözden geçirin. Aşırı tuz tüketimi ileride yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle tuzlukları masadan uzak tutun. Yemekleri tatmadan tuz eklemeyiniz. Yemeklerin tadını tuz yerine baharatlarla zenginleştirin.

Unutmayın ki sağlıklı beslenme ve yaşamla ilgili bu öneriler sadece sizin için değil kardeşleriniz, ebeveynleriniz, aile çevreniz ve arkadaşlarınız için yani tüm toplumun sağlığı için de önemlidir.
 

17 Mart 2021
WhatsappWhatsapp
Destek Hattı