Doğadan Sofralara, Başaran Zeytinleri

BLOGZeytin Nasıl Saklanmalıdır?

Ülkemizde çok sayıda zeytin türü vardır. Bu türler genetik  kaynaklı olabileceği gibi zeytinin üretim aşamasındaki farklılıklar nedeniyle de meydana gelebilir. Tuz oranı az olan zeytinlerin saklanma ömrü kısadır. Bu tür zeytinlerde olduğu gibi kısa süreli kullanımlar için zeytinler genellikle açık halde satılır.  Ancak muhafaza yani salamura edilirse ömrü uzatılmış olur.

Zeytin Saklama Yöntemleri

Zeytinler en fazla bir kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz oranı istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz oranının azaltılması sağlık açısından daha yararlıdır. Zeytin tuzluysa günlük tüketeceğiz kadarını tatlı suda bekletebilirsiniz (en fazla 12 saat). Son olarak kavanozun hava almasını önlenmek için kapağı sıkıca kapatılmalıdır.

Bazı zeytinler ise salamura edilmiş halde satılır. Salamura edilmiş zeytin tuzlu suda fazla kaldığı için ömrü diğerlerine oranla daha uzundur ve kendi suyunda muhafaza edilmelidir. Salamura edilmiş olması daha uzun süreli kullanım için imkan tanır, fakat tüketicilere önerilen bir hafta 10 gün içerisinde bitirebilecek kadar zeytini salamurasından çıkarılmasıdır. 

Uzun süreli saklama yönteminde zeytinlerin küflenme riski daha yüksek olacağı için genellikle mutfakta dolap içinde veya evin serin bir yerinde saklanabilir. Yağlı satılan zeytinlerde, bir hafta 10 gün boyunca şişeler her gün çevrilerek yağın bütün zeytinlere ulaşması sağlanmalıdır. Daha uzun süreli saklama söz konusu olduğunda ise ilk 10 günden sonra iki haftada bir çevrilmelidir. Bu zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.

İpuçları:

  • Limon ve zeytinyağı kullanımı siyah zeytinin tadında bozulmalara yol açarken, yeşil zeytinle kullanıldığında doğal tadını bulmaya yardımcı olur.
  • Kavanoz kapaktan hava alıyorsa önlem olarak kavanozun ağzına naylon poşeti geçirdikten sonra kapağı kapatılabilir.
  • Kullanım sırası gelen zeytinler birkaç gün buzdolabında bekletilecek şekilde tüketilmelidir.
  • Sunum sırasında isteğe göre zeytinyağı, pul biber, nane, kekik veya limon gibi ek malzemeler kullanılabilir.

Not!!!

Zeytinyağı kullanımı siyah zeytinlerin kolay şekilde yumuşamasına ve tadında bozulmalara yol açar bu nedenle saklama sırasında kullanılmamalıdır.

11 Mart 2021
WhatsappWhatsapp
Destek Hattı