Doğadan Sofralara, Başaran Zeytinleri

BLOGZeytinyağınızı Nasıl Taze Tutarsınız?

Zeytinyağı, yemek pişirme ve fırınlamada ve yiyecekleri lezzetli hale getirmek için kullanılabilen çok yönlü bir yağdır. Düzgün depolandığında, taze hasat edilmiş zeytinyağı iki yıla kadar dayanabilir. Yağı düzgün bir şekilde depolamak için onu ışıktan, ısıdan ve oksijenden uzak tutmak önemlidir. Düzgün depolanmayan zeytinyağı ekşir ve hoş olmayan bir koku salar.

1 Yağı ışıktan koruyun. Güneş ışığı ve flüoresan ışıklar yağın kalitesini bozacaktır. Yağınızı kiler, dolap, dolap veya kapılı başka bir karanlık alanda saklayın. Zeytinyağını asla tezgahınızda, pencere pervazında veya uzun süre ışığa maruz kalacağı herhangi bir yerde bırakmayın.

2 Doğru kabı seçin. Zeytinyağı için ideal kap, yağı ışıktan daha fazla koruyacak paslanmaz çelik teneke veya koyu cam şişedir. Zeytinyağı genellikle şeffaf cam şişelerde gelir ve yağı aktaracak başka bir kabınız yoksa, şişeyi ışıktan korumak için alüminyum folyo ile sarın.Demir ve bakır gibi reaktif metaller kullanmayın. Bu malzemeler yağı kirletebilir ve istenmeyen bir kimyasal reaksiyona neden olabilir. 

3 Yağı hava geçirmez bir kapakla kapatın. Oksijen, zeytinyağını bozacak bir diğer elementtir. Yağınızı hangi kapta saklıyorsanız saklayın, fazla oksijeni dışarıda tutacak hava geçirmez bir kapağa sahip olduğundan emin olun. Yağı her kullandığınızda, yağı korumak için kapağı sıkıca kapatın. Kapağınızın tam olarak kapanmadığından endişeleniyorsanız, kapağı kapatmadan önce şişenin üstünü küçük bir plastik örtü ile sarın.

4 Yağı soğuk tutun. Zeytinyağı depolamak için ideal sıcaklık 57 F (14 C) 'dir, ancak 70 F (21 C)' ye kadar herhangi bir yerde güvenle saklanabilir. Zeytinyağı için ideal yer, hem serin hem de karanlık alanlardır, ancak mutfağınızdaki daha serin bir kiler de işe yarayacaktır.

  • Yağı buzdolabında saklayabilirsiniz, ancak yağı buzdolabının dışında doğru sıcaklıkta tutabiliyorsanız bu gerekli değildir.
  • Sıcaklığın tipik olarak 80 F (27 C) veya daha yüksek olduğu sıcak ve nemli iklimlerde, yağı buzdolabında saklamak yağın korunmasına yardımcı olacaktır.
  • Buzdolabında depolanan yağ katılaşır ve bulanıklaşır, bu nedenle kullanmadan önce oda sıcaklığına kadar ısıtmanız gerekir.

5 Büyük miktarlarda yağı ayrı olarak saklayın. Yağları toplu olarak satın aldığınızda, günlük kullanım için bir litreye (1 L) kadar daha küçük bir şişeye aktarın. Büyük tenekelerin kapağını sıkıca kapatın, serin ve karanlık bir yerde saklayın ve sadece küçük tenekeleri yeniden doldurmak için açın.

  • Zeytinyağını toplu olarak satın almak paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir, ancak büyük miktarları korumaya çalışırken yağı uygun şekilde depolamak daha da önemli hale gelir.
18 Mart 2021
WhatsappWhatsapp
Destek Hattı