Doğadan Sofralara, Başaran Zeytinleri

BLOGZeytinyağının Faydaları

Zeytinyağı, Akdeniz'de 4000 yıldır bir sağlık iksiri olarak kabul edilmektedir. Zeytinyağı, insan sağlığına faydalı birçok amino asit ve mineralin yanı sıra A Vitamini, E Vitamini, D Vitamini, K Vitamini ve Oleik Asit içerir. Kemikleri sütten daha iyi güçlendirmenize yardımcı olur. 

Kandaki Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HLD) kolesterol seviyesini yükseltir. Sızma (rafine edilmemiş ve saf) zeytinyağı, serbest radikallerin neden olduğu hasara ve kansere karşı güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Zengin antioksidan elementleri, hormonları, hücre farklılaşmasının gelişimini ve hücre zarının oluşumunu destekler.

Zeytinyağı Kansere Karşı Önler 

Zeytinyağının kanseri önlediğini gösteren ciddi veriler. Dünyadaki en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağında bulunan skualen adlı maddedir. Bu madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl zeytinyağı tükettiğinizde köpek balığı kıkırdağından elde edilebilecek kadar skualen alabilirsiniz. Zeytinyağı, kanser riskini yaklaşık% 50 oranında azaltır. Yunanistan, İspanya ve İtalya'da bol zeytinyağı tüketen kadınlarda meme kanseri nadir görülürken, diğer Avrupa ülkelerinde ortalamanın çok altında zeytinyağı tüketen kadınlarda çok daha yaygındır. En çok zeytinyağı tüketen ülke kişi başı 14,3 litre ile Yunanistan'dır.

Zeytinyağı kalp krizi riskini azaltır

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi nihayet gerçeği kabul etti ve günde 2 yemek kaşığı zeytinyağı içmenin koroner kalp hastalığı (KKH) riskini azalttığını açıkladı. Zeytinyağı, içeriğindeki selenyum ile kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır ve iyileştikten sonra hastalığın tekrar ortaya çıkmasını engeller. Damar sertliği ve kalp krizi (enfarktüs) riskine karşı en etkili doğal ilaçlardan biridir. Örneğin hayatları boyunca bol zeytinyağı tüketen Gemlik ve Ayvalıklılarda kalp krizi ve buna bağlı ölüm oranı çok düşük. Hayvansal yağların aksine zeytinyağı kalp dostudur ve kandaki kolesterol miktarını ve dolayısıyla kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca trombositlerin toplanmasını engelleyerek kanın pıhtılaşma riskini de ortadan kaldırır.

Zeytinyağı doğal bir antibiyotiktir

Oleik asit içinde yoğun bir şekilde paketlenmiş zeytinyağı ve bu asit ilaç endüstrisinde özellikle antibiyotik üretiminde kullanılmaktadır. Zeytinde bulunan ve yakın zamana kadar dikkate alınmayan önemli maddeler üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Bu maddeler zeytin proteinlerinde bulunur. Juan Ruano ve meslektaşları, fenol bakımından zengin zeytinyağının fenolle ekstrakte edilmiş zeytinyağına etkisini karşılaştırdı. Fenol oranı yüksek zeytinyağından yapılan yemekleri tüketen katılımcıların kan damarlarında fonksiyon ve duyarlılığın daha iyi olduğu görüldü. En fenol, sızma zeytinyağlarında (saf) bulunur.

Zeytinyağı yaşlanmayı geciktirir

Zeytinyağı, hücre yenileyici özelliklere sahip oleiprin gibi vitaminler ve faydalı maddeler içerdiği için yaşlanma tedavisinde de kullanılmaktadır. Sadece cildimizdeki değil tüm vücudumuzdaki hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.

Zeytinyağı ülseri önler, bağırsak aktivitesini iyileştirir

Amerika'nın ünlü beslenme uzmanı Ancel Keys, Akdeniz ülkelerinde damar ve kalp hastalıklarının neden çok nadir görülmesinin arkasındaki nedeni araştırdı. Tüm öğünlerde sadece natürel sızma zeytinyağı kullanan bu hastalarda ülser yarası iyileşme oranının yüzde 55 olduğu tespit edildi. Gastrit ve ülsere karşı korunmada etkili yardım sağlar. Besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlar ve sindirimi doğu olduğu için daha iyi çalışmasını sağlar.  

Zeytinyağı bir radyasyon kalkanıdır

Bilimsel araştırmalar, radyasyondan önce zeytinyağı uygulanan kemirgenlerde radyasyonun deri üzerindeki etkilerinin daha az gözlendiğini göstermiştir. NASA, bol zeytinyağı içeren astronotlara diyet programları uygular.

Zeytinyağı beyni besler, hafıza kaybını önler

Akdeniz ülkelerinde ve yemeklerinde en çok zeytinyağı kullanan toplumlarda yaşayanların 65 yaş üstü yetişkinlerde diğer ülkelerdeki yetişkinlere göre daha yüksek hatırlama oranına sahip olduğu bulunmuştur. Zeytinyağı beyni besler ve hafıza kaybını önler. 

Zeytinyağı kan basıncını düzenler

Düzenli zeytinyağı tüketimi arteriyel tansiyonu düşürür ve kontrol altında tutar. 27 Mart 2000 tarihli "İç Hastalıkları Arşivi" sayısında yayınlanan bilimsel bir çalışma, zeytinyağının yüksek tansiyon üzerindeki olumlu etkisini ortaya koydu. Bazı araştırmacılar, zeytinyağlarındaki tekli doymamış yağ asitlerinin önemi ile zeytinyağındaki polifenollerin belirleyici bir role sahip olduğunu düşünmektedir.

Zeytinyağı saçı besler, korur ve güçlendirir

Zeytin, saçı besleyen, parlatan, onaran ve güçlendiren sabit yağlardan biri olduğu için ideal bir saç bakım ürünüdür. Ayrıca saç üzerinde ince bir tabaka oluşturur ve hava kirliliği, toz ve benzeri gibi olumsuz etkenlere karşı iyi bir doğal kalkan görevi görür. Saçlı deri yeterince yağ üretemediği için aşırı kuru cilt “kepek” dediğimiz cilt kaybına neden olur. Saçınıza düzenli olarak zeytinyağı sürdüğünüzde cildiniz yumuşar ve bir süre sonra kepek şikayetleri azalır. Saçlara faydalı olan A ve E vitaminleri sayesinde zeytinyağı, yaşlanmaya bağlı saç dökülmesini geciktirmede de başarılı sonuçlar yaratır.

Zeytinyağı en etkili cilt ilacıdır

Eski uygarlıklardan beri kullanılan doğal bir kozmetik üründür. Düşük asit oranına sahip sızma zeytinyağı cildi besler, nemlendirir ve canlandırır. Deri yüzeyinin kışın kurumasını ve çatlamasını önler. Deri köklerine nüfuz edebildiğinden hem iç hem de dış dokuların yaralarında veya tahrişlerinde ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır.

Zeytinyağı mideyi korur

Mide duvarlarını koruyucu bir tabaka ile sararak mide asidini azaltır. Yemeklerden önce veya sonra alınan bir kaşık zeytinyağı mideyi korur.

Zeytinyağı bebekler için faydalıdır

Zeytinyağı, anne sütündeki aynı faydalı vitamin ve minerallere sahiptir. Aynı zamanda beyin gelişimini hızlandırır ve bebeklerin kemiklerini güçlendirir. A, E, D ve K vitaminlerini içerir. Bebekler, tamamlayıcı gıdaya geçtikleri 6. aydan sonra yiyeceklerine, çorbalarına ve meyve sularına ilave edilen 2 çay kaşığı zeytinyağı tüketebilirler. Bebekler kaliteli ve doğal natürel sızma zeytinyağı kullanmalıdır.

11 Mart 2021
WhatsappWhatsapp
Destek Hattı